Windows

När Microsoft lanserade sitt operativsystem Windows i sitt första format under 1980-talet kunde de knappast ana vilken succé det skulle bli, och vilken enorm marknadsandel som Windows skulle få på marknaden för operativsystem.

Nu vet vi att Windows är det mest populära systemet för användare för världen över – så när Windows 7 lanserades 2009 var förväntningarna enorma. Med facit i hand kan man konstatera att de i mångt och mycket levde upp till dem, och fördelarna med Microsofts hittills snyggaste operativsystem är många.

Föregångaren till Windows 7 hette Windows Vista, och det blev inte den framgång som Microsoft hoppades på. Problemen var många efter den haussade releasen, och det tvingade Microsoft att finslipa sitt nästa systemsläpp till perfektion. Resultatet blev Windows 7, där den största skillnaden gentemot tidigare versioner är snabbheten. Man skulle lätt kunna tro att mjukvaran blir mer avancerad och komplicerad när hårdvarans utveckling går i en rasande takt, men det är bara under ytan. Visst har Windows 7 en fascinerande komplex programmering i grunden, men för användaren ska operativsystemet upplevas snabbt, enkelt och smidigt att navigera.

win7-logo
För företag har lanseringen av Windows 7 inneburit att arbetslivet har förenklats väsentligt. Med det nya operativsystemets snabbhet kan anställda världen över effektivisera sina arbetsdagar och se till att mindre tid går åt att vänta på långsam mjukvara och leta efter program på datorn.

Windows 7 versioner

Till höger ser vi fyra olika versioner av Windows 7. Bra att tänka på Professional som har stöd för flera nätverksfunktioner än Home Premium.

win7-versions

Installation

För att installera ett operativsystem bör man kontrollerar först om vad som krävs av datorn, detta kallas systemkrav. Här nedan har inhämtas från Microsofts hemsidor en lista över vad som krävs för installation av Windows 7, men den innehåller flera begrepp som måste förklaras först.

 • Även om idag de flesta datorer är 64-bitars måste ta hänsyn till äldre datorer som är 32-bitars.
 • Ni kommer att behöva hämta en ISO fil för 64-bitars dator, med ISO filen och en bootbar enhet ska bootas och installeras operativsystemet.
 • DirectX är teknik som hjälper till att skapa de specialeffekter för grafik och ljud för multimedieprogram, som spel och filmer.
 • Internetuppkoppling kommer att behövas för att hämta drivrutiner och uppdateringar men även för aktivering av Windows 7.
 • Hemgrupp är ett nätverk som flera datorer i ett hemmiljö sammanbindas till.
 • Bitlocker är en extra säkerhetsfunktion som skyddar hårddisken.

Systemkrav för Windows 7

 • 32-bitars (x86) eller 64-bitars (x64) processor på 1 gigahertz (1GHz) eller snabbare
 • 1 GB RAM-minne (32-bitars) eller 2 GB RAM-minne (64-bitars)
 • 16 GB tillgängligt diskutrymme (32-bitars) eller 20 GB (64-bitars)
 • Grafikenhet med DirectX 9 och WDDM 1.0-drivrutin eller senare

Ytterligare krav för att använda vissa funktioner:

 • Internetåtkomst (vilket kan kosta extra)
 • Beroende på vilken upplösning som används kan det krävas extra minne och annan grafikmaskinvara för videouppspelning
 • För att få bästa möjliga prestanda kan vissa spel och program kräva ett grafikkort som är kompatibelt med DirectX 10 eller högre
 • För vissa Windows Media Center-funktioner kan ett TV-kort och extra maskinvara krävas
 • Windows Touch och Tablet PC-datorer kräver särskild maskinvara
 • HomeGroup kräver ett nätverk och datorer som kör Windows 7
 • En kompatibel optisk enhet krävs för bränning av DVD-/CD-skivor. För BitLocker krävs TPM (Trusted Platform Module) 1.2
  För BitLocker To Go krävs en USB-flash-enhet.
 • För musik och ljud krävs en enhet för ljuduppspelning
  De tillgängliga funktionerna och grafiken som visas är beroende av systemkonfigurationen. Vissa funktioner kan kräva avancerad eller ytterligare maskinvara.
 win7-versions-skillnader

Datorer med flerkärniga processorer

Windows 7 har utformats för att fungera tillsammans med dagens flerkärniga processorer. Alla 32-bitarsversioner av Windows 7 kan stödja upp till 32 processorkärnor, medan 64‑bitarsversionerna kan stödja upp till 256 processorkärnor.

Datorer med flera flerkärniga processorer (CPU:er)

Kommersiella servrar, arbetsstationer och andra avancerade datorer kan ha mer än en fysisk processor. Windows 7 Professional, Enterprise och Ultimate tillåter två fysiska processorer, vilket ger bästa prestanda på dessa datorer. Windows 7 Starter, Home Basic och Home Premium klarar endast av en fysisk processor.

multicore-cpu

 Installationssätt

Många bärbara datorer saknar numera optisk enhet och allt färre väljer att utrusta nybyggda datorsystem med DVD-läsare. Trots detta levereras Windows fortfarande på skivor, vilket kan ställa till det för den som behöver installera operativsystemet på nytt eller uppdatera till en nyare version.
Det finns dock en enkel lösning på problemet. Microsoft tillhandahåller alla nödvändiga program och verktyg för att göra det möjligt att installera operativsystemet från ett USB-minne, vilket dessutom ofta går betydligt snabbare än att använda DVD-skivan.

Detta behövs!

 • Programvarulicens från Microsoft (serienummer/nyckel)
  USB-minne på 4 GB eller mer
 • Microsoft Windows 7 USB/DVD Download Tool
 • Windows installationsfiler i ISO-format

Först och främst krävs en Windows-licens med giltig nyckel. Har du köpt en färdigmonterad dator står denna kod på baksidan eller undersidan av datorn, alternativt på en lapp som följde med i paketet.

Ta reda på vilken version av Windows du äger och ladda ned tillhörande ISO-fil från länkarna nedan. Installera verktyget Microsoft Windows 7 USB/DVD Download Tool och plocka fram ett USB-minne med minst 4 GB utrymme. Sedan är det bara att börja.

Så här gör du:

 1. Ladda USB-minnet med Windows installationsfiler
 2. Anslut USB-minnet till datorn. Notera att all data kommer att raderas.
 3. Starta verktyget Windows 7 USB/DVD Download Tool.
 4. Välj ISO-filen som innehåller Windows.
 5. Välj att skapa en USB-baserad installation.
 6. Vänta på att filerna kopieras.
  Klart! Nu innehåller USB-minnet Windows installationsprogram och är redo att användas.
 7. Starta om datorn och gå in i BIOS/UEFI. Välj att starta (boot) från USB-minnet, spara och starta om. Windows installationsprogram startar automatiskt. Därefter är det bara att följa instruktionerna på skärmen.
 win7-usb-download-tool
 Installationsprocessen

Installationen visas med hjälp av virtuella maskiner på nästa lektion